A körömvirág 30-60 cm-re nő meg, virágzata sárga- narancssárga színben pompázik, szára és levelei nedvdúsak és ragacsos tapintásúak. Különböző változatai lehetségesek: van amelyiknek sötét, van amelyiknek világos a porzótokja. Gyógyhatásukat tekintve azonban teljesen egyforma mind. Ha a virágai reggel hét óra után még csukva vannak, aznap eső lesz.
Régebben ezért esőjóslóként szerepelt. A népi gyógyászatban ezt a növényt virágostul, szárastul, levelestül gyűjtik és használják. A gyűjtést azonban érdemes ragyogó napsütésben végezni, mert akkor a legnagyobb a gyógyhatása. Még késő ősszel is lehet frissen szedni a kertekben, egészen addig, amíg a lisztharmat be nem lepi.
A műtéti hegek szemmel láthatóan gyönyörűen gyógyulnak tőle. A körömvirág-kenőcs kitűnő segítség lábgombásodás ellen.
Az európai népek hagyományos orvoslásában a különféle borgyulladásokat és nehezen gyógyuló sebeket többek között a mediterrán eredetű körömvirág szirmaiból (nyelves virágaiból) és teljes virágzatából (virágfészkeiből) készült forrázattal (vagy főzettel) átitatott vászonnal borogatták be, de megőrölt szirmokból és állati zsiradékokból, vagy növényi olajokból készült kenőcsökkel, illetve olajokkal is kezelték. A körömvirág virágfészkeinek hatóanyagai (flavonoidok, illóolaj, nyálkaanyagok stb.), valamint vizes, vizes-alkoholos és olajos kivonatai antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, antioxidáns, hámosító, sebgyógyító és immunstimuláns hatásokkal rendelkeznek.
A körömvirág bőr- és nyálkahártya-gyulladásokat csökkentő, illetve sebgyógyulását elősegítő hatásait európai szakmonográfiák is megerősítik. A modern fitoterápiai gyakorlatban a drogokból készített vizes, vizes-alkoholos és olajos kivonatok gyakori alkotórészei a belsőleg és külsőleg egyaránt alkalmazható gyári készítményeknek.
Enyhébb fokú égési sérülések, nehezen gyógyuló sebek, kelések, lábszárfekélyek, visszérgyulladások, felfekvések és aranyér kezelésére használják, emellett fontos alkotórészei a bőrápoló és bőrvédő kozmetikai készítményekben (arctisztító tejekben, krémekben, fürdőolajokban, fürdősókban, babaápoló szerekben). Bőrvédő, bőrápoló készítményekben a körömvirágból készült kivonat kedvező gyógyhatásai jól egészíthetők ki hasonló hatással bíró növényi drogokból készült kivonatokkal (ilyen például a kamilla-kivonat), illóolajokkal és egyéb, sebgyógyulást elősegítő és antioxidáns hatású anyagokkal (például ß-karotinnal, alfa-tokoferollal).
-- BIO testápoló krém körömvirággal
|